Информационните сесии в българските училища продължават

 

Информационните сесии, които МОМ провежда в училищата продължават. На 19.02 екипът на МОМ проведе две информационни сесии на тема „Културата на кюрдите“ с ученици от 6-и и 11-и клас от 7-о СУ „Св. Седмочисленици“. Лекцията бе изнесена от експерт психолог с голям опит в работата с деца. С учениците бяха обсъдени традиционните облекла на кюрдите, техните танци и кухня, както и културните разлики и особености между кюрдите и техните съседни народи. Децата и младежите активно задаваха въпроси, касаещи езика и историята на кюрдския народ, а също така и за начина им на живот и за ежедневните им порядки.

Информационните сесии продължиха с посещение при децата от 100 ОУ „Найден Геров“ на 20.02. Темата този път бе „Културата на Сирия“ и бе представена пред ученици от 4-и, 5-и и 7-и клас. Екипът на МОМ разказа за културата и обичаите на сирийския народ, както и за ритуалните облекла и занаятчийските традиции на сирийците. Децата и тук имаха буден интерес за културата на страната, като активно участваха и задаваха допълнителни въпроси.

Само четири дни по-късно, на 24.02 в 59 ОУ „Васил Левски“ се проведе информационна сесия на тема „Културата на Иран и Афганистан“. Презентацията бе проведена от психолог и от социален медиатор на МОМ. Децата, които бяха от трети до шести клас, имаха желание да разберат повече за културата, историята и географията на тези страни, тъй като в класовете им вече присъстват техни съученици, които идват от там. По този начин информационни сесии от този тип насърчават разбирането и толерантността сред децата към техните съученици.