Mеждународна организация по миграция

МОМ дари на Медицинския институт на МВР две нови линейки с модерно медицинско оборудване

Екипът на Международна организация по миграция - мисия в България дари на официална церемония две нови и модерно оборудвани линейки на Медицинския институт на МВР.

"Благодаря сърдечно за предоставената материално-техническа помощ за нуждите на Медицинския институт на МВР" - така благодари министърът на вътрешните работи г-н Младен Маринов на представителите на МОМ България на официалната церемония по повод дарението, направено от организацията. Той подчерта, че днешното дарение е израз на подкрепа от страна на МОМ за усилията, полагани от Република България за осигуряване на подходящи условия за здравно обслужване и качествен достъп до специализирана медицинска помощ на хората, настанени в Специалните домове за временно настаняване на чужденци към МВР. То е и израз на изграденото в годините стабилно сътрудничество между МВР и организацията и осигурява на екипите на Медицинския институт по-висока мобилност и възможност за бърза реакция в отговорната им задача - спасяването на човешки животи. Сътрудничеството с Мисията на Международната организация по миграция в България ще продължи да се развива в дух на партньорство и диалог, увери министър Маринов.

Г-н Радослав Стаменов, ръководител на мисията на МОМ в България, подчерта, че с безвъзмездното дарение организацията още веднъж заявява ангажимента си на дългосрочен коректен партньор на правителството на Република България, както и на държавните институции и подчертава работата си към сигурното и устойчиво управление на миграцията в България. „Считам, че днешното дарение е от значение за по-доброто и своевременно реагиране на спешни ситуации и че не само обучените професионалисти, но и съвременната и висококачествена техника е от критична важност при спасяването на човешки животи“ каза в речта си по случая г-н Стаменков. „А спасяването на животи е ежедневие за професионалистите в сферата на миграцията и за по-голямата част от служителите на Министерство на вътрешните работи“ допълни той.

Представителите на МОМ, министър Маринов, директорът на института проф. д-р Ненчо Смилов, директорът на Дирекция „Миграция“ г-н Николай Николов, и началникът на политическия кабинет на вътрешния министър г-н Михаил Златанов разгледаха отблизо линейките и оборудването в тях. Двете машини са модел Фолксваген Крафтер и общата им стойност надвишава 255 хил. евро. Средствата за закупуването им са част от пакет спешни мерки по Механизма за спешно подпомагане, на стойност 160 млн. евро, отпуснати от Европейската комисия на България за по-добро управление на миграционните потоци.