Mеждународна организация по миграция

Празненства по случай 140-а годишнина на МВР

В навечерието на 140-ата годишнина от създаването на Министерството на вътрешните работи Международна организация по миграция връчи плакет на МВР в знак за добрата воля между нашите две институции и символ на дългосрочното партньорството между МВР и МОМ. Международна организация по миграция работи в тясно партньорство с МВР от 1999 г., когато е създаден офисът на МОМ в България и е подписано споразумение между двете организации. МОМ България и МВР си сътрудничат основно в областта на управление на миграцията и предоставяне на подкрепа за подпомагане усилията на държавата при справянето с нарастващите предизвикателства в управлението на миграционните потоци. Оттогава до днес МВР и прилежащите му структури остават сред най-надеждните, активни и доверени партньори на МОМ.

Партньорството между МОМ и МВР се развива в много посоки, една от които оперативна подкрепа и взаимодействие в работата по програми по фонд „Вътрешна сигурност“ и фонд „Убежище, миграция и интеграция“.  През изминалата година със средства на Европейската комисия като част от спешните мерки, насочени към България МОМ предаде на МВР специализирани автомобили и контейнери.

Церемонията по награждаване на служители от МВР, състояла се в  тържествената зала на Централния военен клуб, уважиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министри от кабинета, посланици, аташета по вътрешните работи на страните членки на ЕС и на други държави партньори, бивши ръководни служители на министерството.