Mеждународна организация по миграция

Историята на Мария

„Казвам се Мария Хайдарян. Аз съм от Афганистан, там живеех с моето семейство, преди всички да дойдем в Европа...“

Мария е на 23 г. и живее в РПЦ Харманли. Преди е живяла в гр. Фара в Афганистан, заедно със своето семейство и семейството на братовчед ѝ. Като резултат от социалната ситуация в този град, свързана с насилие и гражданска война, Мария, заедно със своето семейство, напуска родната си страна. Отделно от това, Мария споделя, че нейният брат е бил обект на физическо насилие, както и на заплахи от страна на различни лица. Тя разказва една трагична история, която е оставила своите емоционални белези върху нея и цялото й семейство.

Споделя, че решението да напуснат Афганистан не е било лесно. „След това започнахме своя път към Европа. От Афганистан през Иран, Турция и сега – България. Аз и семейството ми търсим сигурност и нормален живот. В България се чувстваме в безопасност. Тук няма бомби, експлозии и ежедневни заплахи...“

Мария споделя, че има желание да учи – „Образованието е важно нещо. Например, аз учих много усилено английски в Афганистан и сега успявам да ползвам този език в работата ми като преводач.“

Тя разказва също как родителите ѝ биха искали да си намерят работа. „Това ще ни помогне да живеем по-добре, докато сме тук. Ако имаме късмет може би един ден бихме могли да се установим трайно в България или пък в Германия, където имаме роднини“.

Мария споделя преживяното с много вълнения - усмивки и сълзи се редуват в нейния разказ. Споделя мечтата си един ден самата тя да преподава – „Искам да уча децата, за да знаят много неща и да имат шанс да живеят добре. Това е моята мечта“.

Мария успява да се усмихне, въпреки трудностите, които е преживяла. Тя поддържа своята мечта за добър живот жива.

Към момента Мария работи като преводач с мобилните екипи на МОМ България. Тя говори дари, пущунски, урду и английски.