Анджела от САЩ разказва за живота си в България

 

"Бях заинтригувана от това да видя модерна България и от това, че стереотипът ми за страната не беше особено точен."

Анджела се е преместила в България през 2004 г., на 8461 км от родния дом, защото се влюбила в българската народна музика.

"Изучавах руски език и литература в университета Йейл и видях, че имат славянски хор. Отидох на първата им сбирка и те свириха много различни видове музика - включително "Мистерията на българските гласове". Бях смаяна и оттогава съм влюбена в българската фолклорна сцена."

След следването ми в Щатите исках да изуча по-подробно музиката в държавата, в която е била създадена. Така че получих стипендия Fulbright и дойдох в София. Лично аз бях дошла с една много романтична визия, продиктувана от фолклора, че хората носят народни носии и пеят песни. Дойдох през 1996 г., която беше много напрегната за България. За мен беше интересно да видя модерната България и да осъзная, че стереотипът ми за държавата не е бил особено точен.

Заобичах България и музиката ѝ, но още по-интересно за мен бе да разбера какви са модерните българи, от какво се интересуват, за какво се тревожат, целия преход към демокрация и по-късно към членство в Европейския съюз; цялата култура на това страшно интересно и динамично време на промени не беше нещо, което бях очаквала да видя.

В началото работех най-вече като преводач, превеждах български романи и пиеси на английски. През последните няколко години съм част от комисията Fulbright. Организираме учебни и учителски проекти на разменни начала между България и САЩ. 

Реших да остана тук, защото харесах хората. Харесва ми, че начинът на живот не е толкова забързан, както в Америка. Имаш повече време да се видиш с хора, повече време за музика, изкуство и за семейството ти. Просто прецених, че темпото на живот е много комфортно за мен. Градът е с размера на Минеаполис, има достатъчно културни неща, които са интересни, но не е прекалено пренаселено."

Открийте повече за Анджела на https://iamamigrant.org/stories/bulgaria/angela и за проекта i am a migrant на адреса http://iamamigrant.org/